Ny VDP klassifikation

Lüthje Vin Import Aps


CVR nr.: 27 43 93 57

Den nye klassifikation

I Januar 2012 besluttede den tyske vin producent organisation VDP at indføre et nyt klassifikationssystem i tyskland.

Det nye system definerer vinens kvalitet ikke alene ud fra indholdet af sukkerindholdet i druen på høsttidspunktet men også ud fra dens terroir.

Terroiret er således omdrejningspunktet. Det er dog kun vine som afspejler deres terroir, som må bære navnet på det vinbjerg, hvor vinen er dyrket.

Terroiret er bestemt ved 3 komponenter:

  1. Den overordnede kvalitet og karakter af vinbjerget.
  2. Vinbondens evner
  3. Kvaliteten af årgangen

Terroiet er genkendeligt i en vin. Kvaliteten af vinbjerget er defineret ved jordbunden, den topografiske beliggenhed, klimaet og mikroklimaet. Kun bestemte drue arter egner sig til en specific terroir.

VDP klassifikationen


VDP. Grosse Lage   -   Toppen af pyramiden

Denne betegnelse må kun benyttes af de allerbedste vingårde i Tyskland, hvor de bedste vinmarken skal være tydeligt afmærkede og afgrænsede. Vinene fra disse marker skal være særligt udtryksfulde og have ekstraordinære godt potentiale for lagring.

Markerne må kun være beplantet med de traditionelle druesorter, som er bedst egnede til det pågældende vinbjerg og som er fastsat af den pågældende vin region. Udbyttet på markerne må maksimalt være 50 hl/ha.

En tør vin fra en VDP.Grosse Lage skal mærkes "VDP. Grosses Gewächs" og "Qualitetswein Trocken". En sød vin skal tilsvarende mærkes "VDP. Grosse Lage" samt det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv.


VDP. Erste Lage   -   Første klasse

Denne betegnelse betegner første klasses vingårde med specifikke kendetegn. Vinmarkerne har over en lang periode vist at de giver optimale vækstbetingelser. De er beplantet med traditionelle druesorter, som er bedst egnede til det pågældende vinbjerg og som er fastsat af den pågældende vin region. Udbyttet på markerne må maksimalt være 60 hl/ha.

En tør vin fra VDP. Erste Lage er mærket "Qualitätswein Trocken". De sødere vine skal mærkes med det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv.


VDP. Ortswein

Disse vine stammer fra de bedste vingårde i det lokale distrikt under anvendelse af de druesorter som er typiske og tilladt for regionen. Udbyttet på markerne må maksimalt være 75 hl/ha.

En tør vin fra VDP. Ortswein er mærket "Qualitätswein Trocken". De sødere vine skal mærkes med det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv.


VDP Gutswein

Disse vine er gode vine som knytter vinens kvalitet til dens oprindelse. Vinene stammer fra vinmarker indenfor regionen og de overhodler de strenge standarder som er forskrevet af VDP.


Efterskrift:

Det er indtil videre frivilligt for vinbønderne at benytte det nye klassifikations system.

Min producent, Weingut Schmitz-Herges, har indtil videre valgt ikke at  klassificere sine vine efter det nye system.

Kontakt: Viggo Lüthje       tlf.: +45 22 10 25 15       Email: vin@lythje.eu